Egyptische collectie

De collectie van het Ägyptisches Museum Berlin lijkt in de loop der tijd steeds in een ander Berlijns museum ondergebracht te worden.
De collectie die samengesteld werd onder koning Frederik Willem III van Pruisen vanaf 1828 werd eerst gehuisvest in Slot Monbijou. In 1850 kreeg deze een eigen gebouw op het Museumsinsel, het Neues Museum.
Na de Tweede Wereldoorlog was de collectie verdeeld geraakt over West- en Oost-Berlijn. Doordat het Neues Museum zwaar beschadigd was geraakt werd het Oostduitse deel tentoongesteld in het Bode-Museum. Het Westduitse deel werd tentoongesteld in een gebouw tegenover het Slot Charlottenburg.

Dankzij de Duitse hereniging konden beide collectie weer samengevoegd worden, maar vanwege conservatiewerkzaamheden werd het Oostduitse deel in de jaren '90 gesloten voor publiek. Het westduitse deel is tijdelijk ondergebracht in het Altes Museum tot het Neues Museum weer volledig gerestaureerd zal zijn. Men verwacht dat dit vanaf 2009 het geval zal zijn, waarna eindelijk de complete collectie hier weer te bewonderen zal zijn.

Maar ook nu is de collectie al zeer interessant. Naast de buste van Nefertiti zijn er prachtige Egyptische kunstwerken te zien, zoals beelden, sarcofagen en een mummie. Verder is de uitgebreide papyruscollectie op zich al de moeite waard.

No comments: