Bode museum

Het prachtige Bodemuseum op het museumeiland hebben we op de foto's van de voorgaande posts al een paar keer gezien. Maar ook dit museum is zeker de moeite van het bezoeken waard. Ook dit museum bevat een aantal collecties: de Skulpturensammlung, het Museum voor Byzantijnse kunst, het Muntenkabinet en werken van de Gemäldegalerie. In oktober 2006 werd het opnieuw geopend na een restauratie van zes jaar.

Oorspronkelijk, na de bouw in de jaren 1897-1904 door de Berlijnse architect Ernst Eberhard von Ihne, was de naam van dit gebouw het Kaiser Friedrich-Museum. Maar zoals zoveel gebouwen werd ook dit in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na een aantal restauraties in de jaren tussen 1948 en 1986 diende het in de eerste plaats als expositieruimte voor een aantal verzamelingen. In 1956 werd het omgedoopt in Bode Museum – naar Wilhelm von Bode, de eerste curator van het museum.

De Skulpturensammlung is een van ’s werelds grootste collecties beeldhouwkunst. Het Museum voor Byzantijnse kunst bevat een zeer waardevolle verzameling kunstvoorwerpen en is de grootste in haar soort in Duitsland. Het Muntenkabinet is met 500.000 objecten een van ’s werelds grootste collecties.

Bode museum: Kleine koepel

Bode museum

Bode museum

Hans Thomann: Heilige Familie, ca 1515, Lindenhout

No comments: