Holocaust-Mahnmal

Het Holocaust-Mahnmal in Berlijn is een monument bestaande uit 2711 betonblokken ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De betonblokken variëren in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter n zijn met een tussenruimte van 95 cm geplaatst. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Het is inderdaad een bijzondere ervaring om tussen deze blokken door te lopen. Het gevoel dat dit met zich meebrengt, mede door waar dit alles symbool voor staat, is indrukwekkend.
Hoewel het nog maar twee jaar geleden is dat het Holocaust-monument geopend werd is het nu al aan een grondige sanering toe. In bijna 400 van het uit 2711 betonblokken bestaande monument hebben zich scheuren gevormd. Zoals op onderstaande foto te zien is zijn deze soms zelfs best vrij groot. Als oplossing zullen de blokken met kunsthars worden geïnjecteerd .

No comments: